Događanja

Krčki sajam

Krčki sajam ili Lovrečeva povijesni je trodnevni spektakl s nizom različitih zbivanjima koji se svake godine u kolovozu održava na nekoliko pozornica s bogatom sajmenom ponudom.

Manifestacija je započela 1524. godine kao sajmeno događanje na kojem su europski trgovci prodavali svoju robu, da bi s vremenom stasala u turističku atrakciju koju, sredinom kolovoza, posjećuju mnogobrojni turisti svih generacija. Danas ju organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk te udruge i partneri.

Cilj manifestacije je kroz zabavni sadržaj prezentirati bogatu kulturnu baštinu grada i otoka Krka. Manifestacija ima svoje povijesne dijelove (srednjovjekovni sajam, turniri, mačevanja i slično), tradicijske dijelove (natjecanje u ručnom rezanju pršuta, tradicijski sajam i slično), ali i suvremeniji dio te dio koji je posve moderan.
Manifestacijom se ne pokušava ponovno kreirati povijest, što je često slučaj sa sličnim programima duž naše obale, već je naglasak na spajanju tradicije i suvremenosti, budući je to jedna od okosnica turističkog brenda grada Krka.

Dani smokava

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive. Stoga su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u hladnjaku. Iako su svježe smokve dostupne tek nekoliko mjeseci u godini, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine. Za razliku od drugih plodova, smokva se ne može ubrati nezrela i ostaviti da dozori kasnije jer smokve, jednom ubrane, više ne dozrijevaju. Stoga, da biste jeli sviježe smokve, trebate se nalaziti u mediteranskim zemljama poput Hrvatske i to tokom sezone berbe smokava.

Gastronomska manifestacija “Krčki Dani Smokava” održavaju se krajem kolovoza i početkom rujna svake godine. Gosti Krčkih restorana imaju priliku isprobati rakiju od smokava, liker od smokava kao i razna jela na bazi svježih ili sušenih smokava.

Uz prodajnu izložbu raznolikih proizvoda od smokava, zabavnog programa te radionica koje će se održati na trgu Vela placa priprema se i gastronomska ponuda temeljena na ovoj mediteranskoj voćki. Krčani su za goste pripremili brojne delicije, od slatkog do slanog – sve sa smokvama.